SPIE Nederland gaat nauw samenwerken met PCM-specialist Duraflow. De inzet van PCM (Phase Change Materials) is interessant voor veel klanten van SPIE in de zorg-, industrie-, onderwijssector en binnen (semi) overheidsinstellingen. Voor hen zijn bedrijfszekerheid, energie-efficiëntie en duurzaamheid de belangrijkste uitgangspunten voor het beheren en klimatiseren van ‘warme ruimtes’.

 

Water is een van de bekendste PCM’s. Water bevriest bij nul graden Celsius en smelt zodra de omgevingstemperatuur boven deze grens komt. Het smeltende ijs koelt dan de omgevingslucht. Duraflow is erin geslaagd deze faseovergang slim toe te passen.

Het PCM in de PCM-panelen van Duraflow maakt eenzelfde faseovergang door als water, maar dan bij een temperatuur van circa 25 graden Celsius. Door het cyclische proces van smelten en stollen is PCM in staat om grote hoeveelheden warmte of koude uit de omgevingslucht op te slaan en pas weer af te staan wanneer de omgevingstemperaturen daarom vragen. ’s Nachts worden de panelen opgeladen met koude die overdag wordt gebruikt om de ruimte te koelen. En andersom: overdag zorgt PCM voor warmteopslag zodat de ruimte ook ’s nachts een constantere temperatuur behoudt.

 

PCM Power Unit

Voor het klimatiseren van serverruimten heeft Duraflow een eigen close control unit ontwikkeld: de Duraflow PCM Power Unit. De PCM Power Unit is een stand-alone-kast die op maat wordt geleverd. Grotere server- en dataruimten worden uitgevoerd met op maat gemaakte Duraflow PCM-luchtbehandelingsunits. Kleinere server- en dataruimtes worden uitgevoerd met één of meer standaard Duraflow Power Units die modulair opgebouwd kunnen worden.

 

SPIE installeert de Duraflow PCM Power Unit, die het mogelijk maakt om de temperatuur in ruimtes duurzaam te koelen zonder daarbij afhankelijk te zijn van veel elektrisch vermogen zoals bij traditionele koeling. PCM-koeling is de meest duurzame, energiezuinige en bedrijfszekere manier van koelen van ‘warme ruimtes’. Het Duraflow koelsysteem is een erkende energiebesparende maatregel waarmee wordt voldaan aan de Europese wetgeving.

Wij bedanken Martin Berwers en Jan Verkaik van SPIE voor het aan de basis staan van deze mooie samenwerking.