Een energiebesparend koelsysteem

DE MEEST DUURZAME OPLOSSING VOOR HET KOELEN VAN RUIMTES

PCM Koeling

PCM koeling van Duraflow is de meest duurzame en energiezuinige oplossing voor het koelen van (grote) ruimtes, waaronder serverruimtes (MER). PCM is de afkorting van Phase Change Materials, ofwel faseovergangsmaterialen. PCM is in staat om grote hoeveelheden warmte of koude op te slaan en pas weer af te staan wanneer de omgevingstemperatuur daarom vraagt.

Contact opnemen

Hoe werkt PCM Koeling?

PCM koeling maakt gebruik van de warmte en koude die vrijkomt bij de faseovergang van vast naar vloeibaar (en andersom) van het PCM. ’s Nachts zorgt de toevoer van koudere buitenlucht ervoor dat het PCM stolt. De koude uit de buitenlucht wordt dan opgeslagen in het faseovergangsmateriaal. Overdag, wanneer het buiten warm is, smelt het PCM weer. De warmte uit de buitenlucht wordt dan als smeltingswarmte opgeslagen in het faseovergangsmateriaal. Overdag zorgt het PCM dat de omgevingslucht wordt gekoeld door de opgeslagen koude af te staan en ’s nachts wordt de opgeslagen warmte gebruikt om de omgevingslucht te verwarmen. Net als traditionele airconditioners klimatiseren PCM’s de ruimtelucht rondom een gemiddelde setpointtemperatuur. Naast het conditioneren van de toevoerlucht, zorgt PCM koeling ook voor het stabiliseren van de relatieve luchtvochtigheid.

Het grote verschil tussen traditionele airconditioning en PCM koeling is het jaarlijkse energieverbruik. U bespaart met PCM koeling gemiddeld 90% op uw energiekosten en draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. De PCM koeling van Duraflow voldoet dan ook een de nieuwste milieurichtlijnen die zijn vastgelegd in de Europese Verordening 2019/424 van 15 maart 2019 inzake ecologische servers en gegevensopslagproducten.

Daarbij is het koelsysteem onderhoudsarm en gaat het minimaal 25 jaar mee doordat er bijna geen bewegende delen zijn, alleen een onderhoudsarme ventilator.

Contact opnemen

PCM Koeling zorgt voor energiebesparing en een zeer lage CO2-uitstoot.

Onderhoudsarm, extreem lange levensduur (>25 jaar), geluidloos en minder slijtage.

PCM Koeling kan overal worden toegepast. In kleine serverruimtes en grote data-centers.

PCM Koeling is de meest duurzame methode voor het koelen van ruimtes.

Wat is PCM materiaal?

Water is een van de bekendste PCM’s. Vloeibaar water bevriest bij nul graden Celsius en vast water (ijs) smelt weer zodra de temperatuur boven deze grens komt. PCM doet hetzelfde, maar dan rondom een temperatuur van 25 graden Celsius. Tijdens de faseovergang van vast naar vloeibaar wordt warmte uit de omgevingslucht opgeslagen in het PCM. Ondertussen wordt de omgevingslucht gekoeld doordat de opgeslagen koude vrijkomt. Zodra de temperatuur van de omgevingslucht daalt, stolt het PCM materiaal en wordt de opgeslagen warmte weer aan de omgeving afgegeven.

Hoe werkt PCM materiaal?

PCM materiaal ondergaat een faseovergang bij een specifieke temperatuur, absorbeert warmte tijdens smelten en geeft warmte af tijdens stollen. Dit PCM materiaal wordt gebruikt voor thermische energieopslag en temperatuurregulatie. PCM’s slaan energie op als latente warmte tijdens de faseovergang, waardoor ze effectief warmte kunnen absorberen of afgeven zonder grote temperatuurveranderingen.

PCM materiaal wordt toegepast in verschillende toepassingsgebieden, waaronder gebouwisolatie, thermische kleding en warmteopslagsystemen. De technologie achter PCM biedt duurzame oplossingen die geschikt zijn voor herhaaldelijk gebruik en speelt een cruciale rol in het doeltreffend beheren van thermische energie in diverse toepassingen.

Duraflow is erin geslaagd deze faseovergang slim toe te passen waardoor het mogelijk is om de temperatuur in (server)ruimtes te regelen en de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden, zonder daarbij afhankelijk te zijn van (veel) elektrisch vermogen en elektrische energie. Dit zorgt voor een hoge energiebesparing en een zeer lage CO2-uitstoot. Bovendien wordt er, in tegenstelling tot traditionele koeling, geen gebruikgemaakt van synthetische koudemiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. PCM koeling van Duraflow is daarom bij uitstek geschikt voor het duurzaam koelen van datacenters en serverruimtes.

Kom in contact

De voordelen van Phase Change Material

Phase Change Material (PCM) biedt aanzienlijke voordelen in koeltechniek. Deze materialen, die de fase van vast naar vloeibaar kunnen veranderen en vice versa, dragen bij aan efficiënte warmteopslag en -afgifte. Door hun thermische traagheid verminderen PCM temperatuurschommelingen en handhaven ze stabiele omgevingstemperaturen. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de energie-efficiëntie van koelsystemen, maar ook voor de levensduur van de apparatuur, omdat deze minder wordt blootgesteld aan thermische stress.

Phase Change Materials zorgen voor een constante temperatuur, wat vooral cruciaal is in situaties waarin temperatuurstabiliteit essentieel is, zoals bij de opslag van gevoelige producten. Daarnaast kunnen ze een compactere oplossing bieden dan traditionele koelsystemen, waardoor ze ruimtebesparend zijn. Het gebruik van PCM is niet alleen milieuvriendelijk, maar biedt ook ontwerpflexibiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen zoals gebouwkoeling, transportkoeling en thermische energieopslag.

Inzet van PCM panelen in de PCM Power Units van Duraflow

Duraflow heeft kunststofpanelen ontworpen, waarin Phase Change Materials (PCM’s) zijn geïntegreerd. Deze PCM panelen herbergen niet-giftige en milieuvriendelijke zouthydraten. De toepassing van deze PCM panelen vindt plaats in onze PCM Power Unit: een op-maat-gemaakte, zelfstandige kast die geschikt is voor zowel kleine als grote ruimtes. Voor grotere server- en dataruimten biedt Duraflow ook maatwerk PCM-luchtbehandelingsunits aan. Kleinere server- en dataruimtes zijn daarentegen uitgerust met één of meerdere standaard 3 of 6 kW Power Units, die modulair kunnen worden opgebouwd.

De PCM panelen bieden, in combinatie met de Power Units, een efficiënte oplossing voor het beheersen van temperaturen in diverse omgevingen. Of het nu gaat om het koelen van serverruimtes of het reguleren van temperaturen in andere toepassingen; Duraflow’s geavanceerde technologie levert duurzame en flexibele oplossingen. Deze veelzijdige aanpak maakt Duraflow een betrouwbare partner voor bedrijven die streven naar energie-efficiëntie en milieuvriendelijke oplossingen in hun ruimtebeheer.

Neem contact op
Duraflow PCM koeling panelen

Crossflow uitvoering

Hierbij komt de geconditioneerde lucht uit de voorkant van de PCM Power Unit, de hele ruimte wordt dan gekoeld tot een vooraf bepaalde setpointtemperatuur.

Serverruimte koeling

crossflow unit

Downflow uitvoering

De geconditioneerde lucht wordt via het vloerplenum de ruimte in geblazen. Deze variant wordt vaak toegepast in (server)ruimtes met verhoogde vloeren. De downflow-uitvoering zorgt ervoor dat alleen de systemen gekoeld worden en niet de hele ruimte.

Duraflow PCM koeling downflow

downflow unit

PCM Koeling: bedrijfszeker, betrouwbaar en duurzaam

Bedrijfszekerheid is een belangrijke voorwaarde voor het klimatiseren van serverruimtes en datacenters. Om oververhitting van de apparatuur te voorkomen, moet de ruimte altijd gekoeld blijven. Ook in het geval van een storing. De Duraflow Power Units zijn via een master-slaveregeling met elkaar verbonden. Dit houdt in dat bij storing van één van de Power Units, de overige units blijven doordraaien. Indien van toepassing kunnen de Power Units middels modbus aangesloten op worden op het gebouwbeheersysteem zodat storingen centraal worden gemeld. Daarbij kan de PCM koeling van Duraflow worden gekoppeld met aanwezige brandblusinstallaties en andere koelinstallaties. Doordat de Power Unit minimaal elektrisch vermogen nodig heeft kan deze direct worden aangesloten op de Uninterruptible Power Supply (UPS), waardoor het aantal noodstroomaggregaten tot een minimum kan worden beperkt. Wanneer de stroom uitvalt, neemt de noodstroomvoorziening het direct, zonder vertraging, over zodat de servers altijd gekoeld blijven.

Kom in contact

Erkende energiebesparende maatregel

Duraflow heeft een duurzaam koelsysteem ontwikkeld waarmee elke ruimte stabiel wordt geklimatiseerd, zonder dat daarvoor veel elektrisch vermogen en elektrische energie benodigd is. Het PCM koelsysteem is een erkende energiebesparende maatregel waarmee wordt voldaan aan de nieuwe Europese wetgeving. U bespaart gemiddeld 90% op uw energiekosten en draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. De PCM koeling is onderhoudsarm, geluidloos en heeft een lange levensduur. Voor de aanschaf van een PCM-koeling kunt u gebruikmaken van de EIA-regeling (Energie-investeringsaftrek)

Duurzame PCM Koeling op maat

Duraflow PCM koeling biedt de meest bedrijfszekere, energiezuinige en duurzame manier van het koelen van serverruimtes en datacenters. De Power Units worden op maat geleverd en bedrijfsklaar geïnstalleerd. De afgelopen jaren hebben wij verschillende uitdagende projecten aan ons portfolio  mogen toevoegen. Met onze brede ervaring in duurzame oplossingen voor het koelen van ruimtes, zijn wij in staat om uw aanvraag geheel op maat aan te bieden.

Interesse of vragen?

Duraflow-contactBent u geïnteresseerd in PCM koeling? Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel 085 – 235 2350. Wij helpen u graag!

Contact website