Een energiebesparend koelsysteem

Datacenterkoeling

Datacenterkoeling moet bedrijfszeker, efficiënt en duurzaam zijn. Duraflow biedt met PCM koeling een duurzame, energiebesparende techniek voor het koelen van datacenters en andere grote (bedrijf)ruimtes. Met deze ‘groene’ manier van koelen bespaart u tot wel 90% op energiekosten en draagt u bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

PCM koeling

PCM datacenterkoeling

DE VOORDELEN

De voordelen van PCM datacenterkoeling ten opzichte van traditionele koeling:

 • Aanzienlijk verlaagde energiekosten
 • Zeer lage CO2-uitstoot
 • Geen energieverspilling
 • Nagenoeg onderhoudsvrij
 • Lange levensduur (minimaal 25 jaar)
 • Geluidloos
 • Economisch verantwoorde terugverdientijd
 • EIA-regeling: het is mogelijk om subsidie aan te vragen
Contact

Hoe werkt PCM datacenterkoeling?

SLIMME TOEPASSING VAN DE FASEOVERGANG VAN VAST NAAR VLOEIBAAR

PCM is de afkorting van Phase Change Materials (faseovergangsmaterialen). Water is een van de bekendste PCM’s. Water bevriest bij nul graden Celsius en smelt zodra de omgevingstemperatuur boven deze grens komt. Het smeltende ijs koelt dan de omgevingslucht. Duraflow is erin geslaagd deze faseovergang slim toe te passen. Het PCM in de PCM-panelen van Duraflow maakt eenzelfde faseovergang door als water, maar dan bij een temperatuur van circa 25 graden Celsius. Door het cyclische proces van smelten en stollen is PCM in staat om grote hoeveelheden warmte of koude uit de omgevingslucht op te slaan en pas weer af te staan wanneer de omgevingstemperaturen daarom vragen. ’s Nachts worden de panelen opgeladen met koude die overdag wordt gebruikt om de ruimte te koelen. En andersom: overdag zorgt PCM voor warmteopslag zodat de ruimte ook ’s nachts een constantere temperatuur behoudt.

Duurzame datacenterkoeling

EEN ENERGIEBESPAREND KOELSYSTEEM VOOR DATACENTRA

Wie maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, moet op zoek naar een duurzame oplossing voor het koelen van (bedrijf)ruimtes zoals serverruimtes  en datacenters. Doordat PCM koeling optimaal gebruikmaakt van de energie die vrijkomt tijdens de faseovergang van vast naar vloeibaar, is er een minimaal elektrisch vermogen nodig. De Power Usage Effectiveness (PUE) van datacentra daalt daardoor van een standaard waarde van 1,3 naar de laagst mogelijke waarde van 1,0. De Coëfficiënt Of Performance (COP), waarmee de energie-efficiënte wordt uitgedrukt, van de Duraflow PCM-datacenterkoeling is 25 à 30. Hierdoor bespaart u gemiddeld 90% op uw energiekosten en draagt u bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Duraflow-datacenterkoeling voldoet dan ook aan de nieuwe Europese verordening 2019/424 van 15 maart 2019 inzake ecologische servers en gegevensopslagproducten. Tegelijkertijd biedt het PCM een bedrijfszekere vorm van het klimatiseren van bedrijfsruimtes: ook bij een stroomstoring blijft de ruimte gekoeld. De PCM-koeling van Duraflow is daarbij onderhoudsarm en heeft een levensduur van minimaal 25 jaar.

Controle over temperatuur en luchtvochtigheid

ZELFS BIJ STROOMSTORINGEN

Bedrijfszekerheid, energie-efficiëntie en duurzaamheid zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het beheren en klimatiseren van datacenters. Dankzij de technische toepassing van de faseovergang van vast naar vloeibaar in de Duraflow-datacenterkoeling, is het mogelijk om de temperatuur in ruimtes duurzaam te koelen zonder daarbij afhankelijk te zijn van veel elektrisch vermogen zoals bij traditionele koeling. Alleen de ventilator in de Duraflow Power Unit heeft stroom nodig om de buitenlucht aan te voeren en de geconditioneerde lucht door de ruimte te verspreiden.

 

Dankzij de zelfvoorzienende werking van de duurzame PCM koeling van Duraflow, is het systeem niet volledig afhankelijk van elektrisch vermogen. Dus zelfs in het geval van een stroomstoring wordt de dataruimte gekoeld. Aangezien de PCM-datacenterkoeling van Duraflow een minimale COP (Coëfficiënt Of Performance) van 25 à 30 bezit, kan deze direct worden aangesloten op de Uninterruptible Power Supply (UPS) waardoor het aantal noodstroomaggregaten tot een minimum kan worden beperkt. Wanneer de stroom uitvalt, neemt de noodstroomvoorziening het direct, zonder vertraging, over zodat de servers altijd gekoeld blijven.

Neem contact op
datacenter koeling
Datacenter koeling

Stabiliseren luchtvochtigheid 

BIJ ELKE WEERSOMSTANDIGHEID

Het klimatiseren van een datacenter draait niet alleen om het reguleren van de omgevingstemperatuur, maar ook om de stabilisering van de relatieve luchtvochtigheid. Hoe meer apparatuur, hoe droger de lucht in een ruimte. Dit zorgt voor statische elektriciteit die schadelijk is voor de apparatuur en dataopslag. Het op peil houden van de relatieve luchtvochtigheid is dus van groot belang voor de werking van de apparatuur in een datacenter. De PCM Power Unit van Duraflow reguleert de omgevingstemperatuur rondom een gemiddelde setpointtemperatuur en zorgt er tegelijkertijd voor dat de relatieve luchtvochtigheid schommelt rondom de 60%.

Wanneer het buiten tropisch warm is met een maximale buitenluchttemperatuur van bijvoorbeeld 30 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid (RV) van 50%, koelt het PCM de buitenlucht naar bijvoorbeeld 25 graden Celsius. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid toe naar 65%. ’s Nachts als de buitenluchttemperatuur gedaald is naar 18 graden Celsius en daardoor de RV is gestegen naar 90%, verwarmt het PCM de luchtstroom naar 23 graden Celsius. Hierdoor daalt de RV naar 60%. Het PCM zorgt er dus voor dat de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur altijd constant blijven om de serverapparatuur optimaal te laten functioneren. Daarbij: doordat de PCM Power Units zijn voorzien van hoogwaardige fijnstoffilters is de luchtreinheid in de ruimte beter dan bij traditionele koelsystemen.

DE TECHNIEK

Werking van de PCM Power Unit

Voor het klimatiseren van serverruimten heeft Duraflow een eigen close control unit ontwikkeld: de Duraflow Power Unit. De PCM Power Unit is een stand-alone-kast die op maat wordt geleverd. Grotere server- en dataruimten worden uitgevoerd met op maat gemaakte Duraflow PCM luchtbehandelingsunits. Kleinere server- en dataruimtes worden uitgevoerd met een of meer standaard Duraflow 3 of 6 kW Power Units die modulair opgebouwd kunnen worden. Onderdeel van de Power Units zijn de PCM panelen waarin het PCM zit opgeslagen. Deze worden in de Power Unit geschoven. De panelen zijn gevuld met niet-toxische, milieuvriendelijke zouthydraten. De warmte- en koudeopslag in de PCM panelen zorgen voor de conditionering van de omgevingstemperatuur en het stabiliseren van de relatieve luchtvochtigheid.

De werking van de Duraflow PCM datacenterkoeling

 • De PCM Power Unit wordt gevoed door gezuiverde buitenlucht die door de PCM panelen wordt geconditioneerd.
 • De geconditioneerde toevoerlucht wordt door speciale luchttoevoerroosters naar de te koelen servers gedistribueerd.
 • De PCM panelen zorgen voor het stabiliseren van de ruimte – en servertemperaturen.
 • De luchtdistributie gebeurt met behulp van ventilatoren die op laag vermogen draaien.
 • ’s Nachts worden de PCM panelen opgeladen met koude (vloeibaar wordt vast), zodat de ruimte overdag gekoeld kan worden.
 • Overdag zorgen de PCM panelen voor warmteopslag (vast wordt vloeibaar) om de temperatuur ook ’s nachts stabiel te houden.

Duraflow heeft voor het optimaal regelen van de PCM datacenterkoeling eigen meet – en regelalgoritmen ontwikkeld die in de digitale regeling zijn geprogrammeerd. Op basis van de gemeten buitenluchttemperatuur, de gemeten PCM temperatuur, de gemeten servertemperatuur en de gemeten afvoerluchttemperatuur wordt de meest optimale bedrijfswijze gekozen.

Meer informatie

Duurzame datacenterkoeling op maat

De PCM datacenterkoeling is de meest duurzame, energiezuinige en bedrijfszekere manier van koelen van datacenters. Het koelsysteem is een erkende energiebesparende maatregel waarmee wordt voldaan aan de Europese wetgeving. De Power Units worden op maat geleverd en bedrijfsklaar geïnstalleerd. De afgelopen jaren hebben wij verschillende uitdagende projecten aan ons portfolio  mogen toevoegen. Met onze brede ervaring in duurzame oplossingen voor het koelen van ruimtes, zijn wij in staat om uw aanvraag geheel op maat aan te bieden.

PCM Panelen Duraflow

Interesse of vragen?

Duraflow-contactBent u geïnteresseerd in de PCM Power Unit van Duraflow voor datacenter koeling? Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel 085 – 235 2350. Wij helpen u graag!