Innovatieve Energiebesparende Producten

Serverruimte koeling

Duraflow is gespecialiseerd in het bieden van duurzame, energiebesparende oplossingen op maat. Eén van de oplossingen die wij bieden is het koelen van serverruimtes en het realiseren van een hoge energiebesparing als gevolg. Op deze pagina leest u meer over het belang van een efficiënte serverruimte koeling, de voordelen die u hieruit kunt behalen met onze oplossingen op maat en de unieke kenmerken van de PCM Power Unit van Duraflow.

Efficiënte serverruimte koeling

De voordelen

Bij het beheren en klimatiseren van datacenters zijn de begrippen bedrijfszekerheid en energie-efficiëntie ontzettend belangrijke uitgangspunten. Tijdens de ontwikkeling van onze oplossing en producten staan deze punten dan ook altijd centraal. Na doorvoering van onze oplossingen op het gebied van serverruimte koeling, ervaren onze klanten de volgende essentiële voordelen:

 • Voorkomen van energieverspilling
 • Reduceren schadelijke broeikasgassen
 • Minimaal onderhoud en lange levensduur
 • Verlaging van de energiekosten

Controle temperatuur én luchtvochtigheid

Zelfs bij een eventuele stroomstoring

Dankzij de technische toepassing van faseovergang, is het mogelijk om de temperatuur in een ruimte duurzaam te koelen en daarmee het opgenomen elektrisch vermogen te minimaliseren. Het energetisch voordeel wordt bereikt door met name bij lagere buitentemperaturen of ’s nachts de PCM’s te laden. Zelfs in het geval van een stroomstoring, wordt kostbare temperatuur tegen extreem hoge temperaturen beschermd, dankzij de koelende werking van de Duraflow PCM Power Unit. Daarnaast is het door de slimme techniek van faseovergang mogelijk, om de relatieve vochtigheid én de temperatuur binnen bepaalde grenzen uitstekend te beheersen.

PCM serverruimte koeling

slimme toepassing van faseovergang

PCM, ofwel Phase Change Materials zijn materialen waarvan de faseverandering (van vloeibaar naar vast en andersom) wordt gebruikt om warmte of kou vast te houden en af te staan. Water is een van de bekendste PCM’s. In PCM’s wordt energie tijdelijk opgeslagen voor gebruik op een later moment. Duraflow heeft deze techniek op het gebied van faseovergang vertaald naar het perfecte product voor serverruimte koeling: de PCM Power Unit.

De techniek

Werking van de PCM Power Unit

De PCM Power Unit van Duraflow maakt gebruik van energieopslag in Phase Change Materials, die zijn geïntegreerd in een Close Control Unit. Door energie op deze wijze op te slaan en vervolgens te gebruiken voor koelen en opwarmen, ontstaat een zeer bedrijfszekere, energiebesparende en onderhoudsarme manier voor het koelen van serverruimtes en datacenters. De PCM Power Unit gebruikt de toevoer van goed gezuiverde buitenlucht, en verwarmt of koelt deze additioneel waardoor de temperatuur én relatieve vochtigheid in een serverruimte zeer goed wordt gestabiliseerd.

 • Wanneer de buitentemperatuur laag is wordt de juiste ruimtetemperatuur bereikt op basis van mengen.
 • De opgeslagen energie in de PCM-batterij wordt bij hoge buitentemperaturen gebruikt om de temperatuur binnen de ruimte constant te houden.
 • ‘S nachts of bij een lage buitentemperatuur wordt het PCM-materiaal vervolgens weer automatisch geladen, voor een volgende warme periode.

Drie unieke regelkringen:  

temperatuur – lucht – vocht

De PCM Power Unit bevat drie unieke regelkringen:

 1. Een temperatuurverschil regeling over de servers/ICT-apparatuur: regelbaar van 7,5 tot 10 graden Celsius. Deze regelkring waarborgt altijd de juiste temperatuur door de apparatuur, ongeacht of deze wel of niet zijn voorzien van eigen ventilatoren.
 2. Een luchttoevoertemperatuurregeling.
 3. Een zomerse nacht-ontlaadregeling ter voorkoming van schokken in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Deze regeling is voorzien van een calamiteitenschakeling. De unit kan worden aangesloten op een UPS (Uninterruptible Power Supply) dankzij het zeer lage vermogen, of worden voorzien van een eigen elektrische noodstroomvoorziening.

Stapsgewijs

Een PCM Power Unit koelt een ruimte op de volgende wijze:

 • De buitenlucht wordt direct gekoeld via de bypass/mengregeling
 • Het PCM-materiaal wordt ontladen en de toevoerlucht wordt verwarmd in verband met de relatieve luchtvochtigheid
 • Optioneel: met een extra koelbatterij wordt er additioneel voorgekoeld

Duurzame oplossingen op maat

Inmiddels hebben wij over de afgelopen jaren verschillende uitdagende projecten aan ons portfolio mogen toevoegen. Met als direct gevolg dat we hiermee een zeer uiteenlopend klantenbestand hebben opgebouwd. Dit maakt het mogelijk dat wij met onze brede ervaring in duurzame oplossingen, in staat zijn uw aanvraag geheel op maat aan te bieden.

Interesse of vragen?

Duraflow-contactBent u geïnteresseerd in de PCM Power Unit van Duraflow voor serverruimte koeling? Neem voor een vrijblijvende afspraak contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel 085 – 235 2350. Wij helpen u graag!