Prijs geeft Duraflow Vliegende start

By 7 oktober 2019Nieuws

Duraflow uitreiking prijsOp het lommerrijke landgoed Het Oude Hof in Bergen ontvingen vader en zoon Simon en Kyle Loerakker namens hun bedrijf Duraflow deze zomer de eerste van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs. De prijs, die is bestemd als ondersteuning voor bedrijven in hun opstartfase, bestaat uit € 30.000,-, twee jaar lang advies en begeleiding van een ervaren ondernemer en een bronzen beeld.

Voor het koelen van zijn lichaam heeft Max Verstappen het tijdens het racen in zijn pak en in Canada houden ze de wegen er vorstvrij mee: PCM, ofwel Phase Change Material. Water is een van de bekendste PCM’s. PCM-koeling maakt gebruik van de faseovergang van een vaste naar een vloeibare aggregatietoestand. PCM’s koelen de omgeving door warmte-opslag tijdens het smelten van vast naar vloeibaar en verwarmen de omgeving door warmte-afvoer tijdens het stollen van vloeibaar naar vast. Het Alkmaarse bedrijf Duraflow brengt haar PCM Power unit gevuld met PCM-panelen op de markt waarmee datacenters, server-, UPS- en industriële schakelruimtes op een bijzonder duurzame manier kunnen worden gekoeld. Het traditioneel koelen van dergelijke ruimtes kost veel energie en dus geld. Dankzij de panelen van Duraflow verminderen het energieverbruik en CO2-uitstoot met maar liefst 95 procent.

,,De techniek die wij hebben doorontwikkeld, is simpel maar zeer effectief”, vertelt Kyle Loerakker die in 2015 met het bedrijf is begonnen. ,,Wij koelen serverruimtes op een duurzame manier door gebruik te maken van buitenlucht en PCM-panelen. In deze panelen zit een vloeistof die bevriest bij 23 graden. De vloeistof is een zoutwatermengsel wat is opgeklopt met een katalysator
tot de juiste verhouding. Wat we dus feitelijk doen, is het verleggen van het vriespunt. Als het warmer wordt dan 23 graden, dan gaat het PCM in het paneel smelten en wordt lucht kouder. Zo houden we ‘warme’ ruimtes gekoeld tussen de 18 en 27 graden. Dat is de wereldwijde standaard voor dergelijke ruimtes.”

IN DE SPOTLIGHTS

Dat Duraflow met deze innovatie al behoorlijk in de spotlights staat, bleek dit voorjaar al toen ze behoorde tot de tien finalisten van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland in de categorie MKB Klein. Daar behaalden ze net niet het podium, maar de van Hylckama Vlieg Ondernemingsprijs viel ze wel ten deel. ,,We zijn voor deze verkiezing in beeld gekomen toen we, begin dit jaar, een presentatie hielden tijdens het eerste Innovatiefestival van Noord-Holland in Alkmaar. Een van de juryleden was daar aanwezig en adviseerde ons om mee te doen. Hoe dat is afgelopen weten we inmiddels”, lacht Simon Loerakker. ,,Los van alle positieve reacties van mensen die ons dit allemaal erg gunnen, betekent het winnen van deze prijs een flinke opsteker voor ons bedrijf, want ons doel is om verder te groeien. Overal waar we komen, raken mensen snel overtuigd, maar met wat extra naamsbekendheid kunnen we het groeiproces versnellen. Daarom gaan we het gewonnen geldbedrag besteden aan campagnes die de branding en onze naam in de markt moeten versterken. Dat wilden we al gaan doen, maar door dit extra budget kunnen we deze marketingondersteuning naar voren halen.”

Duraflow richt zich in haar acquisitie op grote bedrijven, schoolgebouwen en overheidsinstellingen die hun serverruimte in eigen huis hebben. Die klantengroep willen ze graag verder uitbreiden. Daarbij worden ze geholpen door het feit dat hun product inmiddels  door de overheid is erkend en aangeduid als een verplicht te nemen milieumaatregel. Simon: ,,We denken dat de timing goed is, want onze boodschap komt op een moment dat er in de zorg en bij de overheid verplicht moet worden geïnvesteerd om aan de nieuwe milieueisen te kunnen voldoen. Wij kunnen bovendien de investeringsdrempel verlagen door onze systemen aan te bieden op basis van een huur-koop-overeenkomst.De PCM-installatie kan dan worden afbetaald uit de opbrengst. Dat is interessant voor organisaties die niet kunnen investeren. ,,Wij plaatsen en elke maand wordt er een x-bedrag afgelost.”

INTERESSANTE OPDRACHTEN

Terwijl nog met de campagne moet worden begonnen, is de orderportefeuille van Duraflow toch al aardig gevuld met interessante opdrachten. ,,We zijn onder andere bezig met een aantal partijen op het mediapark in Hilversum. Door onze methodiek kunnen ze daar echt miljoenen kWh’s besparen. Als dat gaat lopen wordt dit voor ons een zeer grote opdracht. In Heerhugowaard gaan we de serverruimtes koelen van het Zweedse bedrijf Assa Abloy, een groot bedrijf in sloten, deuren, poorten en toegangsautomatisering. Ook zijn we bezig met een groot project in Polen. Het buitenland is voor ons sowieso erg interessant, omdat daar de energietarieven voor grootverbruikers veel hoger liggen dan in Nederland. Kortom, de vooruitzichten zijn goed.”

Op dit moment werken er vijf mensen op het kantoor in Alkmaar en enkele installateurs die de PCM Power units plaatsen. De productie van de panelen en het PCM gebeurt in Nederland, net als de behuizing en regeling.

Bent u benieuwd wat Duraflow voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via 085 – 235 2350 of mail naar info@duraflow.nl.