Het lukt energieleveranciers nog steeds niet om een foutloze jaarafrekening op te stellen. Er staan vele fouten in: van een foute berekening dal- en piekuren tot een foutieve berekening energiebelasting.


 

Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1549 leden. 5% trof in de afgelopen 12 maanden een fout aan de in de energierekening. In het geval van zonnepaneelbezitters is dit aantal nog groter, namelijk 1/6 (Gaslicht.com).

Fouten in energierekening

De fouten in energierekeningen die voorkomen variëren, enkele voorbeelden zijn het niet terugbetalen van de beloofde teruglevergoedingen, te veel belasting heffen en het door elkaar halen van opgewekte en verbruikte stroom. Daarnaast werden fouten gemaakt bij het verrekenen van het energieverbruik en bij berekeningen tegen dal- en piektarief.

Het aantal fouten ligt nu op 5%, het is echter aannemelijk dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Veel mensen weten niet goed waar zij op moeten letten of besturen de rekening onvoldoende. De vraag is nu of energieleveranciers de fouten uit rekeningen kunnen halen en op welke wijze zij rekeningen inzichtelijker gaan maken