Vanavond vindt voor de elfde keer Earth Hour plaats. Om 20.30 uur wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor klimaatverandering door het licht een uur uit te doen. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor klimaatverandering en het enorme energieverbruik in de wereld. De verwachting is dat tientallen miljoenen mensen zullen meedoen.

Ook talloze beroemde bouwwerken en locaties doen mee. In Nederland wordt, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Erasmusbrug in Rotterdam in duisternis gedompeld. Waardoor de skyline van Rotterdam er compleet anders uit zal zien. Beroemde bouwwerken en locaties die normaal zijn aangelicht, zoals de piramides van Gizeh in Egypte en de Eiffeltoren in Parijs, zullen een uur in duisternis zijn gehuld. Benieuwd hoe de lichten uitgaan van de Erasmusbrug, maar kan je er niet bij zijn? Volg Earth Hour live via NOS van 20:15 uur tot 21:00 uur.

“Natuurlijk redden we er de planeet niet mee”. Hans Ubbink – WNF Ambassadeur

Bewustwording
Experts zijn het erover eens dat met de actie klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen. Het gaat uiteindelijk maar om een uurtje minder stroom wereldwijd. Zakenman, modeontwerpen en WNF ambassadeur Hans Ubbink beaamt dit: “Natuurlijk redden we er de planeet niet mee”.

Wel draagt het bij aan bewustwording en is er een duidelijke actie voor deelnemers. Volgens hoogleraar duurzaamheid Jacqueline Cramer: “Het gaat om het creëren van een breed draagvlak, om het transformeren van de economie. Dat is een proces dat met piepen en kraken tot stand komt.”

Dat is een kwestie van lange adem, beaamt de oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. “Als je kijkt hoeveel mensen zich er nu bewust van zijn en hun best doen het proces te stoppen, hebben we een enorme slag gemaakt.”

Initiatieven en wetgeving
In diverse landen zijn de afgelopen jaren concrete initiatieven ontplooid rond Earth Hour om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan minder klimaatvervuiling of -belasting. In 2014 werd op de Galapagos-eilanden plastic verbannen; in Argentinië werd tijdens Earth Hour met succes gelobbyd voor de bescherming van een uniek zeegebied. In Oeganda werd een speciaal Earth Hour-bos van 2.700 hectare gecreëerd. Nederland kent vooralsnog niet van dit soort concrete projecten.

Uiteraard hoopt Duraflow dat er volgend jaar wel initiatieven tot stand komen tijdens Earth Hour!